Satsa mer på vård åt länets flyktingar

Publicerad i dagens Fagersta-Posten:

Kommande år väntas antalet flyktingar i Västmanland öka. Alla nyanlända erbjuds idag en hälsoundersökning vilket är bra då vi på så sätt etablerar kontakt mellan asylsökande och sjukvården, vi minimerar risken för smittspridning och kan ge asylsökande den vård de behöver. I Västerås finns den välfungerande vårdcentralen Asyl- och integrationshälsan, men även i övriga länet behövs det insatser då det inte alltid är lätt att ta sig till Västerås för en undersökning. Det har också på många håll varit bristfällig information om hur hälso- och sjukvården fungerar, en information som landstinget bör förmedla.

Därför är det bra att Asyl- och integrationshälsan tillsammans med Fagersta kommun har startat ett projekt med en mobil enhet som kan resa runt i länet och samarbeta med kommunerna när det gäller information och undersökningar. Detta vill man nu utveckla så att bland annat fler ensamkommande flyktingbarn ska kunna få en hälsoundersökning.

I och med att antalet asylplatser och HVB-hem i länet blir fler behöver det mobila teamet utöka sin verksamhet med en sjukskötersketjänst, tjänstebil och nödvändig utrustning. För ett humant landsting som tar ansvar för de som söker hjälp hos oss är det av största vikt att dessa önskemål tillgodoses. Varje människa har rätt till god vård.

Sverre Linton
Moderat ledamot i landstingsfullmäktige 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s