Dags att införa utmaningsrätt!

Region Västmanland (det nya namnet på landstinget) står inför stora utmaningar. I dag väntar över 3000 västmanlänningar på ett få en operation. Personalomsättningen är oroande hög och sjukfrånvaron ökar. Västmanlands sjukhus har stora svårigheter att rekrytera specialistutbildade sjuksköterskor. Primärvården har stora svårigheter att bemanna verksamheten med utbildade läkare. Regionens kärnverksamheter klarar inte av att hålla sina ekonomiska ramar och kostnadsökningstakten är oroande hög.

 

I detta läge måste regionen bli bättre och då gäller det att prova nya metoder och idéer.

Moderaterna föreslår att Region Västmanland utreder möjligheten att införa utmaningsrätt i syfte att främja kreativitet, nytänkande och få ett mer effektivt resursutnyttjande.

 

Principen med utmaningsrätt är att ett initiativ till att en upphandling kan lämnas in från en entreprenör till regionen som beskriver varför de kan driva en specifik verksamheten bättre. Regionen utreder sedan utmaningen och avgör sedan om det skall ske en offentlig upphandling av verksamheten. Utmaningen tvingar inte regionen att genomföra en upphandling men en seriös bedömning skall göras.

 

Utmaningsrätt är en beprövad metod och ett trettiotal kommuner och en region har redan infört utmaningsrätt med goda resultat.

 

Med en pressad ekonomi och långa vårdkörer bör rimligen varje sten vändas på för att få vår regionen att fungera bättre. Ett införande av utmaningsrätt innebär att regionen öppnar sig för nya idéer om hur olika verksamheter kan utvecklas och verksamhet som utmanas signalerar att det inte fungerar optimalt i nuvarande form.

 

Att öppna upp för fler aktörer att utveckla verksamheter bidrar också till ett företagsammare Västmanland. Det är dags att Socialdemokraterna börjar våga tänka nytt.

 

Mikael Andersson Elfgren

Regionfullmäktigeledamot (M)

_MG_0122

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s