Mer idrott i skolan!

 

Den psykiska och fysiska ohälsan är ett växande problem i Sverige och i Västmanland. Om den generation som växer upp nu ska bli en frisk generation måste trenden med minskad fysisk aktivitet vändas. Ungdomar behöver röra sig mer, både på fritiden och i skolan.

Ökad fysisk aktivitet har flera fördelar bland barn och unga. Fysisk aktivitet bidrar till att den psykiska hälsan förbättras samtidigt som den fysiska hälsan stärks då låg fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor ökar risken för sjukdom och ohälsa.

Forskning visar även att mer fysisk aktivitet i skolan förbättrar skolresultaten. Mer rörelse i skolan ökar nämligen koncentrationsförmågan.

Att fysisk aktivitet har många positiva fördelar råder det ingen tvekan om, därför är det oroväckande att svenska elever har färre idrottstimmar än elever i Norge och Danmark, minst i hela Norden och färre än de flesta länder i Europa.

I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven att han ville ha 100 timmar mer idrott i skolan. Sedan dess har partiet ändrat sig och folkhälso- och idrottsminister Gabriel Wikström vägrar konsekvent att öka antalet idrottstimmar.

Svenska elever behöver och förtjänar mer idrott i skolan, vad väntar regeringen på?

 

Mikael Andersson Elfgren (M)

Regionfullmäktigeledamot Västmanland

 

Irene Hagström (M)

Ledamot, grundskolenämnden Västerås

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s